Giriş Yap

Firkete Hesabına Giriş Yap


Şarap Nasıl Servis Edilir?

Şarap Nasıl Servis Edilir?

İşte en önemsediğim konulardan biri.. Yiyecek ve içeceklerin layık oldukları biçimde servis edilmeleri :) İlk olarak şarapla başlayalım..


Beyaz şarapların soğuk, kırmızı şarapların ise oda sıcaklığında içilmesi tavsiye edilir. Beyaz şarapların aromaları soğukken, kırmızı şarapların aromaları ise sıcakken daha iyi algılanır.

Beyaz şarabın soğukluğunu korumak amacıyla, kadehinin boyutları daha küçüktür. Beyaz şarap kadehleri; kadeh kısmından değil, alt kısmından tutulması soğukluğu korumak için önemlidir. Kaliteli, yıllanmış bir şarap alındığında, hemen açılıp içilmesi uygun değildir. Bir şarabın yatık bir vaziyette serin ve karanlık bir yerde, bir iki gün dinlendirilmesi gerekir. İçmeye başlamadan yaklaşık 5-6 saat önce de dik konuma getirilmelidir. Bu sırada, şarap içerisindeki olası tortuların dibe çökmesi sağlanır. Bu tür bir şarap, servis edilmeden yarım saat ile 45 dakika önce açılmalıdır. Şarabın açıldıktan sonra, varsa; hem tortularından ayrılması, hem de daha iyi hava alabilmesi açısından bir “karafa” dökülerek “dekante” edilmesi ayrıca tavsiye edilir.

Dekantasyon, şarapların tortularından ayrılması ya da şişede eskitilmiş şarapların havayla temas ederek kendilerini açması amacıyla uygulanan bir işlemdir. Yüksek tanenli üzümlerden yapılan şarapların ya da aromatik özelliklerini kaybetmemeleri için filtre edilmemiş olan şarapların zamanla tortu bırakması olağan bir durum olup bir kusur değildir. Diğer taraftan, uzun süre şişede kapalı kalmış şaraplar da açılır açılmaz kendilerini ifade edemeyeceklerdir. Bu şarapların karafa aktarılarak havayla temas ettirilmeleri onları "açacaktır". Dekante edilmesine gerek görülmeyenler şişede de bekletilebilir.

· Beyaz şarap kadehi boşalmadan, yeni şarap konulmamalıdır, çünkü amaç beyaz şarabın soguk içilmesidir. Kadehte kalan az bir şarap bile olsa , üzerine eklenecek şarapla birbirlerini etkileyecek ve şarabın ısınmasına yol açacaktır.

· Kırmızı şarap oda sıcaklığında içildiği için kadeh boşalmadan ekleme yapılabilir.

· Birinci şişe bitmiş ikinci şişe açılıyorsa kadehler değiştirilip yeniden degüstasyon yapılmalıdır.

· Şarap sunumunda dikkat edilecek noktalardan biri de, kadehin yarısına kadar, en fazla 2/3 oranında doldurulmasıdır.

· Şarabın açılışı sırasında mantardan ses gelmelidir. Ses çıkması, şarabın uygun koşullarda ve yatık olarak saklandığını, mantarın şarapla ıslanarak şiştiğini gösterir.

· Bulaşık veya karton kokan bardaklar, şarabın tadını bozar. Şarapları her zaman temiz, sabunsuz suyla durulayın ve temiz havlu ile kurutun. Bardak dolabınızı asla cila ya da diğer temizleme malzemeleriyle silmeyin. Bardakları dikey şekilde saklayın.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 oy 5.00 (2 Votes)

Yorum Yaz...