Giriş Yap

Firkete Hesabına Giriş Yap


Çocuklar neden nefes eğitimi almalıdır?

Çocuklar neden nefes eğitimi almalıdır?

Doğru nefes almayı öğrenmenin yaşı yok. Ama bazı insanlar bu konuda genetiklerinin sağladığı avantajı kullanarak diğerlerinde birkaç adım önünde olabiliyorlar. Yine de nefes kullanımına ne kadar erken yaşta başlanırsa o kadar kalıcı ve faydalı olduğu tartışılamaz. Fizik beden, duygular ve düşünce bütünlüğünü sağlayan Nefes tekniklerine ilgi bütün dünyada artıyor. Son yıllarda da artık gerek anaokullarında gerek yaz okullarında çocuklara da öğretilmeye başlandı.

Çocuklarınıza nefes eğitimi aldırmak istediğinizde gerçekten bu konuda bilgi ve farkındalıkla hareket ederek seçici olmalısınız. Nefes teknikleri çalışmaları gelmiş geçmiş bütün dinlerin, mistik uygulamaların ve felsefelerin içinde vardır. Ama siz nefesle çalışmayı seçtiğiniz için batı ve doğu kültürlerinin inanç, düşünce ve geleneklerini içeren ritüelleri de birlikte almak zorunda değilsiniz. Bütün doğu öğretileri, doğu sporları ve batının bilinçaltı sağılım çalışmaları da nefesi kullanır. Ama Nefes Teknikleri çalışmaları bunlarla sınırlı değildir. Nefes, ilk nefesle başlayıp son nefesle biten yaşamın ta kendisidir. Yaşamınız tamamen nefes alış-veriş modeliniz ve nefesle olan ilginizle endekslidir. Nefes alma kaliteniz, yaşam kalitenizi belirler.

Çocuklara yönelik nefes çalışmalarında en önemli olarak beden ve düşünce birlikteliğinin ortaya çıkardığı duyguların kontrolü söz konusudur. Çocukların hasta olmamasını temin etmek; doğru ve yeterli nefes almayı ve nefes boşlukları oluşturmayı alışkanlık haline getirmekle mümkündür. Onları okullarından ve yaşamdan alıkoyan en önemli hastalıklar bademcik ve lenf bezlerinin iltihapları, faranjit, larenjit, nezle ve grip gibi nefes yolu rahatsızlıklarıdır.

Ağız mukozası mikroplarla baş etmeye müsait değildir. Vücut, ağızdan alınan nefesle birlikte gelen mikroplara karşı önlem alınamaz. Çocuklarda sık olarak görülen üst solunum yolu rahatsızlıklarına ağızdan alınan nefes sebebiyet verir. Nefesi kontrol eden çocuk burundan nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getirdiğinde artık kolayca hastalanmaz. Çocuk diyafram kullanımını geliştirerek derin ve bütünsel nefes almayı öğrenirse bağışıklık sistemi çok iyi çalışacağından her türlü mikrobik hastalığa karşıda otomatik olarak korunmuş olur.

Nefes Teknikleri devamlı hareket halinde olan çocuğun ihtiyacı olan enerjinin karşılaması için katolijör faktör olan oksijenin yeterli alımını mümkün kılar. Yoğun enerji sarfı sırasında dalaklanma denilen rahatsızlığın önüne geçilir. Çocuğun yorulan adalelerinde açığa çıkan laktat salgısı kontrol edilir.

Çocuk nefes teknikleri uygulayarak beynin nefesten sorumlu medullasını daha üst bir performans için eğitebilir. Dokulara oksijen taşınmasını mükemmel hale getirir. Bu durumda yeterli oksijen ve şeker ihtiyacı karşılanan beyin, gelişmekte olan çocukta tam kapasite ile çalışır. Öğrenme kolaylığı, konsantrasyon, motivasyon ve hafıza kullanımı açısından en iyi duruma gelir. Çocuğun okuldaki öğrenme limiti en üst düzeye çıkar.

Nefes Teknikleri ile duyguları üzerinde kontrol geliştiren çocuk sevgi, şefkat ve merhamet anlayışını geliştirerek ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve arkadaşları ile empati kurarak mükemmel bir uyum ve denge oluşturur. Daha birçok konuda kendisini destekleyecek nefes teknikleri öğrenerek yaşamanı en güzel şekilde geliştirmeyi öğrenir.

Nefesin otonom sinir sistem üzerindeki etkileşmesi konusunda yeterli bilgi sahibi olan çocuk, istem dışı hareketlerini kontrol etmede, kekeleme, konuşma zorlukları, heyecan ve stres konularında her zaman dengede kalmak için birkaç nefes tekniği kullanma şansını yakalar.

Nefes eğitimi çocuğa terapist tarafından bir ders havasından daha çok oyunlar şeklinde düzenlenerek verilmelidir. Balon şişirme yarışmaları, camı nefesle buğulandırma çalışmaları, pipetle daha uzun üfleme, beraber şarkı söyleme gibi oyunlarla zevkli bir çalışma ortamı oluşturmak gerekir. Nefes eğitimi üç yaşından başlayarak her yaştaki çocuğa değişik şekillerde oyunlar ve drama çalışmaları geliştirilerek uygulanabilir.

Çocuğun nefes eğitimine mutlaka özen gösterilmeli ve nasıl başlarsa öyle gideceği bilinmelidir. Bu konuda eğitim almış olan nefes terapistlerinden yardım almak çocuğun fizik sağlığı, duygusal yaşamı ve psikolojisi üzerinde inanılmaz faydalar sağlayacak ve gelişimini hızlandıracaktır. Sevgilerimle…

 

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 oy 5.00 (2 Votes)

Yorum Yaz...

ile ilgili makaleler