14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde Diyabet hakkında en çok merak edilen konuları ele aldık.
Diyabet nedir?
Besinlerden elde edilen veya karaciğerdeki depolardan kana salgılanan glikoz, insülin hormonu yardımı ile hücre içine girer ve enerjiye dönüşür.
Diyabet (Şeker Hastalığı), işte bu insülin hormonunun vücutta yeterli düzeyde ya da hiç bulunmamasından kaynaklanan bir hastalıktır.
Diyabet kaderiniz olmasın
Ülkemizde yaklaşık 10 milyon diyabet hastası bulunmakta ve bu hastaların pek çoğunun bu hastalıktan haberdar olmadığı bilinmektedir. Diyabetin birden fazla tipi mevcut olup, toplumda en çok rastlanan Tip 1 ve Tip 2, insülin kullanımı gerektirdiği için en çok bilinen türleridir. Tip 2 diyabette temel tedavi kilo kontrolü ile başlamaktadır. Bu hastalığın genetik olduğuna işaret eden birçok çalışma olmakla birlikte, günümüzde bu oran %30 civarındadır. Yani Tip 2 diyabet doğru yöntemler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilir bir hastalıktır.
Belirtileri nelerdir?
Sık idrara çıkma, fazla su içme, ağızda kuruluk ve cilt yaralarının geç iyileşmesi gibi belirtilerdir. Bu belirtilere sahipseniz zaman kaybetmeden önlem almanız gerekmektedir.
Doğru beslenme ve egzersiz önemlidir.
Diyabet hastalığında, doğru beslenme ve günlük egzersiz ile kilo kontrolü hedeflenmelidir. Katkı maddeli gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Toplumda Tip 2 diyabet riski olan kişilerin erken dönemde saptanması ve doğru bir şekilde yönlendirilmesi, diyabetin önlenmesi için önemlidir. Tip 2 diyabet de önemli ölçüde önlenebilir durumdadır. Tip 2 diyabet riski taşıyan kişilere bu dönemde vücut ağırlıklarından %5-8 kilo kaybı sağlanmalıdır. Ancak bu takdirde %55 oranında önleme sağlanabilir. Kilolu diyabet hastalarının ilk 3 ayda %7 oranında kilo vermesi iyi bir başlangıç olacaktır. Diyabetten korunmak için düzenli egzersiz yapmak ve günlük fiziksel aktiviteleri artırmak önemlidir.
İlaçsız tedavi mümkün müdür?
İlaçsız tedavi diyabetin erken tanı döneminde özellikle yüzde 10'u bulan bir kilo kontrolü sağlandığı takdirde Tip 2 diyabetli hastaların başarılı bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Ancak, bu tam bir iyileşme sağlamaz. İlaç tedavisi diyabet hastalarının durumuna göre belirlenebilmektedir.
Organlara zarar verir mi?
Diyabet; kan şekerinin yükselmesi ile tanı konulmasına rağmen beraberinde karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı, inme, böbrek yetmezliği, körlük, erkeklerde ve kadınlarda üreme bozuklukları ve kanser gibi pek çok hastalığa da neden olabilir. Bu nedenle sadece kan şekeri düzeyinin düzeltilmesi gereken bir hastalık olarak düşünülmemelidir.
Diyabete iyi gelen bitkiler nelerdir?
Adaçayı, yabanmersini, zencefil, kekik, aloe vera, çemenotu, tarçın, karanfil, zerdeçal gibi bitkiler kan şekeri seviyesini kontrol etme de en faydalı bitkilerdir.
Yorum Yaz...