Giriş Yap

Firkete Hesabına Giriş Yap


Şeytan tırnağı deyip geçmeyin!!

Şeytan tırnağı deyip geçmeyin!!

Şeytan tırnağı da tedavi edilmeli.Yoksa...
Kozmetik ürünlerinin çok büyük kısmı cilde zarar veriyor. Oje de bunlardan biri, tırnağı havasız bırakıyor. Manikürlü tırnaklar, renkli ojeler ilk bakışta bakımlı ve güzel görünseler de, ojenin altında hastalıklı tırnaklar olabiliyor. Dr. Ahmet Arpacı, tedavisi kolay olmayan tırnak hastalıkları, hijyeni ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.ş

ŞEYTAN TIRNAĞI DEYİP GEÇMEYİN

"Şeytan tırnağı kişinin yapısı ve tırnakla çok oynanmasına bağlı olarak ortaya çıkar" diyen Dr. Arpacı, şeytan tırnağına gerekli tedavi yapılmazsa mikrop kapıp dolamaya dahi dönüşebileceğinin altını çiziyor. Dr. Arpacı "Antibiyotik tedavisi ya da lokal anesteziyle steril bir şekilde kesilerek parmağa müdahale edilebilir" diyor. Tırnak bozulmalarının bir diğer nedeninin de iç hastalıkları olduğuna dikkat çeken Dr. Ahmet Arpacı, bazen iç organ hastalıklarında, romatizmal hastalıklarda, kalp, karaciğer ve akciğer hastalıklarında tırnaklarda bazı bozulmalar olabileceğini vurguluyor.


TEDAVİSİ EN ZOR TIRNAK MANTARLARI


Tırnağı hastalandıran en önemli nedenlerin başında mantarlar geldiğini ve tırnak hastalıklarının yüzde 60’ının mantar olduğunu belirten Dr. Arpacı şu bilgileri aktarıyor " Mantar tırnağın serbest kenarından girer. Islaklık, nemlilik, karanlık, kapalılık, dar ayakkabı, travma ya da sıkışmayla, başkasının ayakkabısını giymekle, manikür- pedikürde vücuda girer. Şayet kişinin vücut direnci düşükse, şeker hastasıysa, uzun süre antibiyotik ya da kortizon kullanmışsa bu mikropların vücuda girmesine ortam hazırlar. Bu mantarlar tırnakta kalınlaşma, kırılma, sararma ve çizgilenme yapar. Mantarların batması dolamaya sebep olur. En çok ayakta görülür. Tedavisi en zor olan mantar da, tırnak mantarlarıdır."


Bakımlı olmak kadar hijyen ve sağlığı korumak da önemli. Tırnak hastalıklarından korunmanın yolu manikür ve pediküre dikkatten geçiyor. Çünkü tırnak hastalıklarının büyük bir çoğunluğu manikür ve pedikürden kaynaklanıyor. Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Ahmet Arpacı, "Tırnak bakımını yaptırdığınız yerin hijyen kurallarına uyup uymadığını kontrol etmeniz ve mümkün olduğu kadar tırnaklarınızla oynamamanız gerekir" diyor. Ojenin tırnağı havasız bıraktığını, cilde zarar verdiğini belirten Arpacı güzel bir görünüm sergileseler de; ojenin tırnağı havasız bırakıp, enfeksiyona fırsat tanıdığına dikkat çekiyor.

TIRNAKLAR İÇİN ET VE SÜT


Vücuttaki demir, çinko, folik asit ve B 12 vitaminlerinin eksikliği durumlarında tırnaklarda bir takım bozukluklar meydana geldiğini belirten Dr. Arpacı, tırnaklardaki kırılma, kabalaşma, çatlama ve tabakalaşma gibi durumlara neden olan bu eksiklikleri gidermenin yolunun beslenmeden geçtiğini söylüyor. Arpacı, "Kırmızı et, süt ve süt ürünleriyle deniz ürünlerinin tırnak sağlığı için yenmesi şart. Beslenme yeterli değilse vitamin takviyesi yapmak gerekir. Tırnağın yüzde18’i sudan oluşur. Su yapısını dengelemek için de nemlendirici balsam türü krem ve solüsyonlar kullanılmalı. Ayrıca eller çok fazla deterjanla temas etmemeli" uyarısında bulunuyor.

BEYAZ NOKTALARDAN KORKMAYIN


Bazen tırnakların üzerinde görülen beyaz noktacıkların, halk arasında vitamin eksikliği olarak değerlendirildiğini belirten Arpacı, "Bunun vitamin eksikliği ile bir ilgisi yok. Endişelenecek bir durum da. O beyazlıklar tırnağın içine hava kabarcıklarının girmesinyle oluşuyor. Sadece görüntüsü insanları tedirgin ediyor. Hatta bazen tırnağın tamamen beyazladığı durumlar dahi olabilir. Fakat korkulmamalı, herhangi bir zararı yok" diyor.

SAĞLIKLI TIRNAKLAR İÇİN


Tırnaklarınızı kısa kesin.

Manikür ve pediküre dikkat edin.

Elleri ve ayakları nemli bırakmayın.

Tırnak yemek enfeksiyonlara ortam hazırlar, tırnaklarınızı yemeyin.

Aşırı antibiyotik ve kortizon tüketimi tırnak yapısını bozar. Dikkatli kullanın.

Başkalarının terlik ya da ayakkabılarını giymeyin.

Beslenmenize dikkat edin, et, süt ve balık ürünleri tüketin

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 oy 5.00 (2 Votes)

Yorum Yaz...