Giriş Yap

Firkete Hesabına Giriş Yap


Dünya Mutfağından Küçük Örnekler...

Dünya mutfağı üzerine, merak ettıklerımızden küçük seçmeler hazırladım...

FRANSIZ MUTFAĞI

Dünyanın en rafine mutfaklarından biridir. Yemeklerinde doğal bitkiler ve aromalar kullanılır.

1.1.GÜNE BAŞLANGIÇ:

Fransızlar güne çay, sütlü kahve veya sıcak çikolatanın yanında baget, tost ve kruvasan ile başlarlar.

Fransızların kafe gelenekleri yaygındır. Tüm faaliyetler, tartışmalar, eserler buralarda şekillenir. Ülkenin en ünlü edebiyatçıları, felsefecileri en önemli eserlerini bu kafelerde oluşturmuşlardır.

1.2.AKŞAM YEMEKLERİ:

 Onlar için akşam yemekleri çok önemlidir. Alkollü bir içki ile başlanır ve arkasından çorba ya da salata ile  devam edilir. Ana yemekte ise özel soslarla hazırlanmış et, balık, sebze yemekleri yenir. İstiridye en çok sevilen deniz ürünüdür. Çiğ ve hüpleterek yenir. Taze çekilmiş karabiber serpilerek, limon suyu ve soğan vinegreti konmadan da yenilebilir.

Fransız mutfağının en önemli yiyecek türlerinden biri de foire gras(kaz ciğeri)'tır. En lüks gıda ürünüdür. Sıcak ve soğuk olmak üzere her iki şekilde de yenilebilir. Bunun için au torchon(o torşon) ve terrine gibi hazırlama yöntemleri kullanılır.

Biftek ve bonfile etleri çok pişmiş olarak yenmez. Çok pişmiş et siparişi veren bir insanın yemekten anlamadığı düşünülür. Eti lezzetli kılan asıl şey, az ve orta derecede pişirilmesidir. Az pişmiş etin insanı hasta edeceği kanısı yanlıştır. Etin zor pişen kısımları ucuz olan kısımlarıdır. Pişirmede kolaylık sağlanması için braising(sıvı içinde pişirme) tekniği kullanılır.

1.3.FRANSIZ İÇECEKLERİ:

Fransızlar, içecek olarak ya şampanya ya da Sauternes adını verdikleri beyaz şampanyayı tercih ederler.

Yemekten sonra alınan az miktar güçlü bir içkinin sindirime yardımcı olduğu düşünülür. Şarap, yemeğin tamamlayıcısı, olmazsa olmazıdır. Bunun yanı sıra ekmek ve soda da yemeğin yanında daima bulunan yiyeceklerdir. Bir de mutfaklarında tugay sistemi vardır. Yani bunun anlamı; her iş ile ayrı bir kişi ilgilenir.

2.ÇİN MUTFAĞI:

2.1.ÇİN KAHVALTISI:

Çin kahvaltıları, akdarı lapası, mısır ekmeği, domates, fasulye, yağda kızarmış patatesten oluşan sebze yemeği, su ve darıdan oluşur.

2.2.ÇİN YEMEKLERİ:

Kendilerine özgü yemek pişirme, hazırlama ve servis yapma yöntemleri vardır. Kızartma ve buharda pişirme bu yöntemlerden ikisidir. Çin yemeklerinin özelliği, çabuk pişirilmeleridir. Bunun için de besin değeri yüksektir, sebzeler gevrek kalır. Değişik baharat ve soslarla hoş tatlar yaratılır. Yemeklerde soya yağı kullanılır. Genelde sebze ağırlıklı yemekleri tercih ederler.

Çin mutfağında ekmek yoktur. Onun yerine yemeklere, buharda pişmiş pirinç eşlik eder. Yemek süresince çay içilir. Önemli yemek davetlerinde ise pirinç şarabı sunulur.

Tatlıları ise meyve ağırlıklı olduğu için oldukça hafiftir.

2.3.ÇİN SALATASI TARİFİ:

5 Kişilik

Malzemeler:

-1 küçük baş lahana

-1 çorba kaşığı susam

-3 çorba kaşığı yer fıstığı yağı

-2 çorba kaşığı sirke

-1 çorba kaşığı soya sosu

-1 çay kaşığı şeker

-1/2 çay kaşığı hardal

-4 adet doğranmış su kestanesi

-4 sap doğranmış taze soğan

-tuz ve karabiber

Hazırlanışı:

Lahanayı yıkayarak kalın damarlarını çıkartın, lokma halinde doğrayın, gevrekleşmesi için bir naylon torbaya koyarak buzdolabında bırakın. Susamı kuru bir tavada karıştırarak kavurun ama yakmayın. Lahananın dışında tüm malzemeyi karıştırın, bir servis tabağına koyarak bir saat dinlendirin. Servis yapmadan önce üzerine lahanayı koyarak hafifçe karıştırın.

3.JAPON MUTFAĞI:

Japon mutfağına zen felsefesi hakim. Bu, saygı, saflık, uyum ve huzuru çağrıştırır. Yemek kültürleri, öz benlikleri, örf ve adetleriyle tamamen uyumlu. Yemekleri, kullandıkları eşyalar, dekorlar mevsimin özelliklerini yansıtırlar.

3.1.JAPON YEMEKLERİ:

Japon yemekleri, deniz ürünleri ve pirinçten(pilav) oluşur. Tepponyaki ve tempura dedikleri pişirme teknikleri kullanılıyor. Geleneksel bir Japon mönüsünde sashime veya sushi, ağır ateşte, sos içinde pişirilmiş bir yemek ve bir de ızgara tabağı bulunur.

Sushi: Pirinç sirkesi ve şeker ile tatlandırılmış pirincin, pişmemiş balık, deniz ürünleri, sebzeler veya omlet ile çeşitli biçimlerde bir araya getirilmesinden oluşan bir yemektir.

Sashimi: İnce dilimler halinde, wasabi ve soya sosu ile yenilen marine edilmiş çiğ balık.

Tempura:Çeşitli sebze ve deniz ürünlerinin sulu bir hamura bulanarak kızartılması.

Tepponyaki: Tepan adı verilen saç kaplarda, masa başında et, balık veya tavuk kavrularak hazırlanan yemek.

 3.2.KENDİ "SUSHİ" NİZİ KENDİNİZ HAZIRLAYIN:

Evde kolayca yapabilmek için önce pirinci iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp, üzerine şeker, pirinç sirkesi ve az tuz ekleyerek karışımı, 20 dakika kadar dinlendirip sushi pirincini hazırlayın.

Ölçü: 5 bardak pirinç için 1,5 yemek kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı sirke.

 

3.3. JAPON İÇECEĞİ:

İçecekleri "sake" adı verilen, sıcak ve soğuk olarak tüketilebilen bir tür pirinç şarabıdır. Bu, Japonların milli içecekleridir.

4.İTALYAN MUTFAĞI:

İtalyanlar, yemek ve içmekten büyük keyif alırlar. Yaşam zevkleri, kültürleri, sevecenlikleri yemeklerine de yansır. Yemek çok önemlidir. Yemek hazırlamak bir törene bile dönüşebilir. Onlar için stil ve kalite vazgeçilmez unsurdur. Kalabalık sofraları severler. Akşam yemeklerinde tüm aile bir araya gelir. En önemli konular yemek masasında görüşülür. Önemli  kararlar alınır. Bu yüzden yemek fasılları uzun sürer.

4.1.İTALYAN YEMEKLERİ:

"Pasta" adı verilen makarnalar İtalyan mutfağının vazgeçilmezidir. Taze ekmek gibi günlük pişer. Değişik soslarla tatlandırılır. Kullanılan tüm malzemeler taze olmalıdır. Makarna, Türk mutfağında ana yemek kabul edilirken, İtalya'da sadece bir başlangıç yemeği olarak görülür. Çatalla yenir. Kaşıkla yenmesi kabalık sayılır.

Bunun dışında sıkça yapılan yemekler: Pizza, parmesan, Parma jambonu, prosciotto'dur. Yemeklerinin taze, basit, yerel ve dengeli olmasına özen gösterirler.

4.2.İTALYAN TATLILARI:

İtalyanlar, son olarak "tavla beni" anlamında bir tatlı getirirler masaya. Bu tatlı, kahve likörü, kedi dili bisküvi ve maskarpone peyniri birleşiminden oluşur. İlginçtir ki, eğer tatlı kimseyi tavlayamadıysa, dışarıda o meşhur Roma dondurmalarından yemeğe gidilir.

4.3.İTALYA'DA KAHVE KÜLTÜRÜ:

Tüm yemeklerin üzerine sert bir İtalyan kahvesi olan espresso içilir. Yanında da brendi, grappa(brendi tadında sade içki), amaro(acı bir hazmettirici) tercih edilir.

Normal zamanlarda içilen kahvenin yanında lokum, çikolata ve minik kurabiyeler verilir. İşlerine gitmeden önce espressodan daha da sert olan kahveyi(ristretto) içerler.

5.HİNT MUTFAĞI:

5.1.BAHARATLAR CENNETİ:

Hint mutfağı, çok çeşitli baharat kültürüne sahip. Acılıdan, parfüm kokuluya kadar çok değişik aromaları içinde barındırır. Baharatın aromasını güçlendirmek için baharatı kavurmak gerekir. Örneğin; bir çorba kaşığı taze kimyonu bir tavada iki dakika kadar karıştırıp kavurduktan sonra havanda irice dövün ve yemeğinize ilave edin. Yemeğinizin lezzetine lezzet kattığını fark edeceksiniz.

5.2.BENZER TATLAR:

Kuzey Hint mutfağının damak tadı ile bizim damak tadımız birbirine benzemektedir. En göze çarpan yemekleri; kebap, pilav ve köftedir. Yemek soslarında yoğurt, krema ve sade yağ kullanılır. Bunlarında içinde sarımsak, zencefil, soğan vardır. Bunların yanı sıra biryani ve tandır da diğer yemekleri arasında sayılabilir. Hint  restoranına gidildiğinde,  tandırda pişen  nan ve pappadam denilen ekmeklerden yenmesi tavsiye ediliyor.

5.3.HİNT İÇECEKLERİ:

Baharatların yanında Pinot Noir veya Bordeaux şarabı öneriliyor. Bunun dışında Syrah, Cabernet, Merlot, Sauvignon Blanc,Alsaz şarapları da tercih edilir.

5.4.HİNT KÜLTÜRÜ:

Masaya yemeklerin  hepsi birden gelir, belirli bir sıra yoktur. Yemekler genelde elle yenir.

Et  türü olarak domuz eti ve sığır etini yemezler. İnek ise kutsal sayıldığından kesilmez. Bu yüzden tavuk, kuzu, keçi eti  yenir.

Hindistan cevizi, suyu, yeşil limon, demir hindi, herbal otları çok kullanılır. Gerçekte "köri" kelimesinin anlamı baharat karışımını değil, sulu yemeği ifade eder.

6.İSPANYOL MUTFAĞI:

6.1.İSPANYOL KÜLTÜRÜ:

İspanyollar akşam yemeklerini geç yerler(23.00 gibi). Siesta denilen öğle yemeği zamanı vardır. Bu öğünde yemek yenir, şarap ya da şeri içilir. Tapas barları yaygındır. Bunun anlamı yemek öncesi atıştırmak için hazırlanan ordövr benzeri ufak tefek yemeklerdir. En ünlü tapasları boquerones'tir. Yani salamura edilmiş ançuez.

6.2.İSPANYOL İÇKİSİ:

Şeri, İspanyol içkisidir. Tapas ile içilir. Ya da cava adında bir şampanya türünü tercih ederler. Paella'nın yanında ise sangria(şaraplı, meyveli karışım) tavsiye edilir.

6.3.PAELLA NEDİR?

Paella, en meşhur yemeklerinden biridir. Pirinci iri bir çeşit pilavdır. Tavuklusu, sebzelisi ve deniz ürünlüsü de vardır.

7.AMERİKAN MUTFAĞI:

Yaratıcılığın, kişisel girişimlerin ön planda olduğu bir ülkenin yemek kültürü de bu özelliklerden etkilenmiştir. Yemek kültürlerinin temelini farklı dünya lezzetleri oluşturmakla beraber Fransız kültürünü de geniş olarak içerisinde barındırmaktadır.

7.1.GÜNE BAŞLANGIÇ:

Güne taze meyve suyu, meyveli yoğurt, bal, reçel, pancake, tereyağı, biftek, fleto ile başlarlar.

Bu öğünün arkasından güne, sabah kahvaltısı ve öğle yemeğinin arası bir öğün olan brunch ile devam ederler.

8.İNGİLİZ MUTFAĞI:

8.1.İNGİLİZ KAHVALTISI:

Kahvaltılarında; cornflake(süt, meyve ya da porridge), taze meyve suyu, ızgara balık, jambon, tereyağı, marmelat bulunur.

8.2.SEVİLEN YEMEKLER:

En çok sevdikleri yemekler: Rosto sığır, yorkshire pudingi, rosto kuzu ve taze nane sosu, rosto domuz ve elma-cider sosu, rosto tavuk ve gravy sosu gibi.

En önemli pişirme teknikleri, fırında rosto etmektir.

Bira içmek, İngiliz kültürünün temelini oluşturur. Yerel biraları, "ale" dir. Bitter ise kıvamlı biraya denilmektedir.

9.TÜRK MUTFAĞI:

Kökü, farklı kültürleri içinde barındıran Osmanlı'ya dayanan Türk mutfağı, dünyanın en zengin beş mutfak kültüründen birisidir.

9.1.YEMEK KÜLTÜRLERİ:

Sebzeli, sulu yemekler, çorbalar, zeytinyağlılar, hamur işleri ve değişik otlarla hazırlanan yemek türlerinden oluşan bir mutfaktır. Bölgelere göre farklılıklar gösterir.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin yemek kültürleri et ağırlıklıdır. Akla gelen ilk yemek ise kebaplardır. Bu bölgelerde ali nazik, altı ezmeli kıyma, tike, beyti, kıyma, sarımsak, patlıcan, simit kebabı gibi farklı çeşitlere rastlamak mümkün. Yemeklerde bolca baharat kullanılır.

Karadeniz bölgesine ise mısır karışımı yemekler ve hamsiden yapılan yemek türleri hakim. Hamsiden yapılan içli tava, hamsili ekmek, hamsi pilavı, hamsi kayganası, hamsi tavası ve köftesi, hamsi ızgarası, hamsi böreği, hamsi buğulama, hamsiden yapılan yemekler arasındadır.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise Akdeniz mutfağı hakim. Bu bölgelerde zeytinyağlılar ve otlarla yapılan yemek türleri ağırlıktadır.

9.2.ÖĞÜNLERİ:

Öğünler sabah, öğle ve akşamdan oluşur. Bazı yörelerde, kış gecelerinde bir de yatsılık denilen bir öğün bulunmaktadır.

Sabah kahvaltılarında; bal, reçel, peynir, zeytin, sahanda yumurta, tereyağı, kaymak ve çay bulunur.

Öğle yemekleri; çorba, tencere yemekleri, salata gibi hafif ve çok emek istemeyen yemeklerden oluşur.

Akşam yemeklerinde ise çorba, ana yemek, salata ve tatlı çeşitleri vardır.

Yatsılık denilen öğün, kuruyemiş, çerez, meyve türü yiyecekleri içerir. Bunların yanı sıra son zamanlarda, çay, boza, elma, erik kurusu, pestil, cevizli sucuk gibi yiyecek ve içecek türleri de tüketilmektedir.

9.3.GELENEKSEL İÇECEKLERİ:

Yemeklerin yanında "ayran" içilir. Bu da yoğurt ve su karışımından oluşan bir içecek türüdür. Türklere özgüdür.

Akşam yemeklerinde ve fasıllarda gene Türklere özgü bir diğer içecek türü  olan "rakı" içilir. Rakı, kadınlar tarafından tüketilse de erkek içkisi olarak adlandırılır.

Yemeklerden sonra "Türk kahvesi" içilir. Dünyanın en ünlü kahvesidir. Özelliği; suyu içilen, kahve tanecikleri(telve) fincanda bırakılan tek kahvedir. Bakır cezvelerle pişer ve ufak fincanlara konur. Osmanlılar döneminde bir süre sadece sade kahve içilirdi. Şekerli tat isteyenlere ise yanında reçel, lokum gibi şekerlemeler ikram edilirdi. Bugün ise isteğe göre farklı oranlarda şeker atılabiliyor.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Yorum Yaz...