Her anne adayı doğuma az bir zaman kala doğum yöntemlerini araştırıp, hangisinin daha sağlıklı, hangisinin acısız, daha az ağrısız olacağını bilmek ister.
Epidural Anestezi (Ağrısız doğum) nedir?
Bugünün anne adayları çok daha şanslı. Epidural Anestezi ağrısız doğum olarak da bilinir.
Epidural anestezi vücudun belirli bir bölgesindeki ağrıyı yok eden bölgesel bir anestezi yöntemidir. Bu yöntem bir anestezi uzmanı tarafından uygulanır.
Epidural anestezi ne zaman ve nasıl yapılır?
Doğumda rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra epidural anestezi uygulanabilir.
Anne adayı yan yatar ya da oturur pozisyondayken kateterin takılacağı alan antiseptik solüsyonlar ile temizlenir ve sonra steril örtü ile örtülür. Kateter bel bölgesindeki omurgaların arasından girilerek yerleştirilir. Bu bölgedeki dokuyu uyuşturmak için lokal anestezi yapılır v esonra bir iğne ile iki omurga arasından geçilerek epidural zara ulaşılır. Epidural anestezide iğnenin arkasından çok ince bir kateter girilerek uygun mesafeye kadar itilir ve bu kateter zarı çevresindeki epidural aralığa yerleştirilir. Daha sonra iğne çıkarılır. Kateterin dışarıda kalan ucu ile hastanın sırtı boyunca sabitlenir. Dışarıda kalan uçtan ilaç verilebileceği gibi sürekli belirli dozda ilaç pompalayan otomatik cihazlar da kullanılabilir. Kateter yerleştirildikten sonra az miktarda ilaç test dozu olarak verilir. Burada amaç olası bir aşırı reaksiyonun olup olmadığını gözlemektir. Doğum süresi arttığında ve ilaç etkisi azaldığında hasta ağrı duymaya başlar ve bu nedenle ek doz verilir. Bu şekilde doğum gerçekleştirildikten sonra ek bir anesteziye gerek kalmadan kolaylıkla dikilebilir.
Epidural anestezi faydaları nelerdir?
- Ddoğum esnasında anne adayı acı hissetmediği için sakin ve rahat bir doğum geçirir ve bebeğini kucağına alır.
- Sezeryan doğuma göre daha güvenli bir yöntemdir.
- Anne adayının acı çekerek yorulmasını engeller.
- Anne adayının doğuma şahit olmasını sağlar. Bebeğinin ilk anlarına şahit olur.
- Anne adayının stressiz bir doğum geçirmesine olanak sağlar.
Epidural anestezi riskleri nelerdir?
- Anne adaylarında kulak çınlaması, idrar yapmakta zorluk, mide bulantısı şikayeti olabilir.
- Kan basıncı anne adayının tansiyonun düşmesine neden olabilir. Bu nedenle sık sık tansiyon kontrolü yapılır.
- Anne adayına verilen ilaçta alerjik reaksiyon oluşma ihtimali olabilir.
- Doğumdan birkaç saat sonra aşağı tarafta hissizlik devam edebilmektedir. Bu durumda anneye yardım alarak yürüyüş önerilir.
- Zaman zaman anne adayların baş ağrısı olabilir ama bu 3 yada 4 gün içerisinde geçmektedir. Bu ağrıyı azaltmak için ilaç kullanımı gerekebilir.
Yorum Yaz...