MUALLA EYÜBOĞLU
Mualla Eyüboğlu Anhegger Türkiye'nin ilk kadın mimarlarındandır. Geleneklere ve dine bağlı bir aileden gelen Mualla Eyüboğlu, 1919 yılında Erzurum Aziziye'de doğdu. 1942 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Mimari Bölümü'nden mezun oldu. 1947 yılından itibaren mesleki hayatı boyunca arkeolojik kazılarda, koruma kurullarında, tarihi anıtların onarımlarını yürüten Eyüboğlu, başta Rumelihisarı ve Topkapı Sarayı Harem Dairesi olmak üzere çok sayıda tarihi eserin restorasyonunu yaptı. 2008 yılında Mimarlığa Katkı Dalı ‘Seçici Kurul Özel Ödülü” verildi. Mualla Eyüboğlu Anhegeer, kalp yetmezliği nedeniyle 16 Ağustos 2009 Pazar günü İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.
SABİHA GÖKÇEN
Sabiha Gökçen, Türkiye'nin ilk kadın pilotlarındandır ve dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotudur. 1913 yılında Bursa'da dünyaya geldi. Babası ve annesinin ölümünün ardından 1925 yılında Bursa'yı ziyaret eden Atatürk tarafından evlat edinildi. Gökyüzüne bağlı anlamına gelen Gökçen soyadı Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından kendisine 19 Aralık 1934 yılında verildi. Atatürk’ün manevi kızı, Türkiye’nin ilk kadın havacısı Sabiha Gökçen, tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’nde (GATA) 22 Mart 2001 Pazartesi günü saat 08.15’te kalp ve solunum durması sonucu vefat etti.
HALİDE EDİB ADIVAR
Halide Edib Adıvar, Türk yazar, öğretmen, siyasetçi, akademisyen. Halide Onbaşı olarak da bilinir. Halide Edib Adıvar, 1882 yılında Beşiktaş’ta, bir evde dünyaya gelir. Bir süre özel öğrenim gördükten sonra Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ni bitirdi ve İstanbul’un çeşitli okullarında öğretmenlik yaptı. Halide Edib Adıvar, 9 Ocak 1964 yılında İstanbul'da 80 yaşındayken böbrek yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Cenazesi, Merkezefendi Mezarlığı’na defnedildi.
REFET ANGIN
Refet Angın, 18 Mart 1915'te Gelibolu'da dünyaya geldi. Cumhuriyetin ilanı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu'da açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başlamıştır. Fatma Refet Angın, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden. Öğretmenlik kararında Atatürk’ün de etkisi olmuştu. İlk Öğretmenler Günü’nde yılın öğretmeni seçildi. 2010 yılında vefat etti.
MÜZEYYEN SENAR
Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır. 2015 yılında 97 yaşındayken aramızda ayrılan Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918 tarihinde doğmuştu. Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918 tarihinde Bursa'ya bağlı Keles ilçesinde dünyaya geldi. Çocukluğu Osmanlı'nın son, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarına denk gelen sanatçı, geçim sıkıntılarından ötürü ailesiyle beraber İstanbul'a göç etti. Radyo yıllarında Atatürk'ün de dikkatini çeken Müzeyyen Senar birçok kez Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda sahne aldı ve davetlerine katıldı. 26 Eylül 2006 yılında İzmir'de bulunan evinde fenalaşan Senar, tedavi altına alındı. Uzun süre fizik tedavi gördü. Doktorların tedavi olarak yapılabilecek başka bir şey kalmadığını söylemesi üzerine Bodrum'daki evine götürülen Senar uzun yıllar hastalıkla mücadele etti ve 8 Şubat 2015 tarihinde Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
Yorum Yaz...